Kies je auto, bekijk vermogenswinst, kies een installatiedatum en plaats je bestelling!

Algemene vragen over chiptuning

Wat is chiptuning en hoe werkt het?

Elke injectiemotor is voorzien van een computer-ECU (Electronic Control Unit) die de ontsteking, de injectie en de lucht- brandstofverhouding regelt. Deze injectiesystemen vervangen de vroegere carburators. In de ECU zit een chip die de nodige werkingsparameters voor de motor bevat, deze bepaalt dus met andere woorden wanneer en hoeveel vermogen er vrijkomt. Panther Car Performance programmeert deze chip opnieuw, zodat de motor een nieuw besturingsprogramma krijgt. Hierdoor kunnen we de paardenkracht (pk) en het koppel (Nm) laten stijgen.

Waarom chiptuning?

Een chiptuning verhoogt doelbewust de rijprestaties en de kracht van de motor: vooral de respons op lagere toeren (koppel) stijgt meestal spectaculair. Dit is niet alleen interessant voor het rijden in de bergen of met een aanhanger of caravan. U kan hierdoor ook vlotter inhalen zonder terug te schakelen. Daarnaast krijgt de wagen meestal een lager verbruik doordat deze minder inspanning moet leveren bij een normale of vlotte rijstijl. U hoeft namelijk uw gaspedaal minder diep in te duwen.

Wat zijn de voordelen van chiptuning?

Chiptuning door Panther Car Performance brengt enkele interessante voordelen met zich mee.

  1. Uw wagen krijgt meer vermogen
  2. Het brandstofverbruik zal dalen bij eenzelfde rijstijl
  3. Vlottere verplaatsing door het verkeer
  4. De motor kan soepeler draaien: als u kiest voor een professionele chiptuner zoals Panther Car Performance kunnen wij een betere vermogens- en koppelcurve creëren dan standaard
  5. Geen aantasting van de levensduur: doordat de autoconstructeurs zulke veilige marges instellen, zal chiptuning door Panther Car Performance de levensduur van uw motor niet aantasten
  6. Chiptuning is niet zichtbaar langs de buitenkant
Wat zijn de nadelen van chiptuning?

Professionele chiptuning door Panther Car Performance heeft geen nadelen. Indien een auto te oud, teveel kilometers of de klant een te extreme vermogenstoename wenst, zullen wij altijd het juiste advies geven. Bij ons staat de betrouwbaarheid van de wagen altijd centraal. Daarom zullen wij geen voertuig chippen dat onze klant problemen kan opleveren.

Is de levensduur van de motor na chiptuning korter?

Tot op heden is bij de normale chiptuning gebleken dat de motor niet onderhevig is aan extra slijtage. De motor zal dus evenveel rondjes kunnen draaien als een niet getunede versie. Hiervoor is vanzelfsprekend goed onderhoud noodzakelijk. Met chiptuning wordt namelijk de complete loop van de motor geoptimaliseerd.

Is de tuning herkenbaar, zichtbaar voor de jaarlijkse keuring?

Nee, de manier waarop wij auto’s chiptunen zorgt ervoor dat er bij de jaarlijkse keuring niks zichtbaar is van een tuning.

Kan een tuning ook ongedaan gemaakt worden?

Ja dit kan. Laat het ons weten als u weer terug wilt naar de originele settings en we plannen zo snel mogelijk een afspraak voor u in.

Hoeveel kost chiptuning?

De prijzen van chiptuning verschillen per merk en type. Panther Car Performance Chiptuning is een van de goedkoopste tuners van de Benelux. Bel of mail ons voor de juiste prijs.

Kan chiptuning op diesel, benzine en gas?

Chiptuning is mogelijk voor auto’s met benzine injectiemotoren en voor wagens met turbo-dieselmotoren (elektronisch bestuurd).

Is chiptuning schadelijk voor de motor?

Chiptuning die wordt uitgevoerd door een specialist van Panther Car Performance is niet schadelijk voor uw motor. Wij hechten dan ook veel belang aan de betrouwbaarheid van onze chiptuning, hiervoor gebruiken wij het diagnose materiaal en een gekoppelde 4×4 vermogenstestbank voor en na het chippen.

Vragen over bijkomende kosten door chiptuning

Wat zijn de gevolgen voor de fabrieksgarantie?

Bij de meeste merken blijft de fabrieksgarantie gewoon bestaan, simpelweg omdat een goed uitgevoerde chiptuning geen schadelijke gevolgen heeft voor de wagen. Er zijn zelfs al automerken die zelf chiptuning verkopen.

Zijn er zijn gevolgen voor de wegenbelasting?

Nee, de wegenbelasting wordt berekend op de fiscale PK’s van uw inschrijvingsbewijs en niet op basis van het (actuele) vermogen.

Zijn er gevolgen voor de verzekering door chiptuning?

Ja, omdat verzekeringen berekend worden aan de hand van het kW van het voertuig, moet u in principe uw verzekering aan laten passen na het uitvoeren van chiptuning. Door een chiptuning te laten plaatsen, verhoogt namelijk het aantal kW van uw wagen. Het is weliswaar uw eigen verantwoordelijkheid of u dit al dan niet aan uw verzekeringsmaatschappij meldt.

Welke verschillende manieren van chiptuning zijn er?
  1. Chiptuning via het vervangen van de EEPROM (chip).
  2. OBD tuning: Chiptuning via OBD heeft dezelfde werking als gewone chiptuning. Echter wordt de EEPROM (chip) niet vervangen, maar via de OBD diagnose stekker geherprogrammeerd. OBD tuning is bij de meeste wagens vanaf ongeveer 1998 mogelijk.
  3. Serial tuning: Serial tuning wordt ook wel bootmode of BDM genoemd. Bij serial tuning gebeurt het zelfde als bij een OBD tuning, maar met het verschil dat de ECU moet worden gedemonteerd. Serial tuning wordt doorgaans uitgevoerd bij wagens vanaf het bouwjaar 2009, meestal bij wagens die aan de euronorm 5 voldoen.

Vragen over chiptuning bij Panther Car Performance

Hoe lang moet ik mijn wagen missen voor chiptuning?

Nadat er een afspraak gemaakt is, hebben wij aan de meeste auto’s ongeveer 4 tot 5 uur werk. Het is wel belangrijk om te weten dat deze tijd kan veranderen, simpelweg omdat iedere auto anders reageert op de chiptuning en wij indien nodig enkele aanpassingen moeten doen om uw wagen optimaal af te stellen. Wij leveren nooit wagens af als we niet tevreden zijn met het eindresultaat. Zo kan het gebeuren dat de chiptuning wat langer duurt, maar dit is wel beter voor de kwaliteit van de chiptuning en uw wagen. 

Wat als de auto een software update krijgt?

Bij de moderne auto’s is het mogelijk dat uw auto een software update krijgt die de aangepaste software overschrijft. Mocht dit gebeuren, dan plaatsen wij onze individuele software terug in uw auto voor de beperkte prijs van 75 euro. Wilt u daarnaast ook een vermogensmeting uit laten voeren? Dat kan voor 125 euro.

Krijg ik garantie op de chiptuning van Panther Car Performance Chiptuning?

Panther Car Performance geeft altijd vijf jaar garantie op de goede werking van onze software en het door ons gebruikt materiaal. Wij garanderen de opgegeven vermogenstoename indien de motor in goede staat is. Verder geeft Panther Car Performance ook vijf jaar garantie op een software update met de plaatsingskosten van 75 euro.

Panther Car Performance geeft twee jaar aanvullende motorgarantie tot de auto twee jaar oud wordt (maximaal 120.000 kilometer op de teller) of een motorgarantie van drie maanden tot de auto vier jaar oud wordt (maximaal 120.000 kilometer op de teller).

Waarom is het belangrijk dat iedere chiptuning van de auto gebeurt met individuele en geteste software?

De autofabrikant moet met meerdere zaken rekening houden bij het kiezen van een programma: Ten eerste heeft hij de anti-vervuiling wetgeving die per land verschilt. De gemakkelijkste methode om een hoge productie te halen, is om hetzelfde geknepen programma te leveren onafhankelijk van het land waar de auto zal geleverd worden. Meestal zijn deze programma’s zelfs zuiverder dan wat de wet voorschrijft. Dit omdat de fabrikant zo ook in de toekomst geen problemen zal hebben om aan deze wetten te voldoen. Omdat hij niet voor elke motor een individueel programma kan maken, moet hij voor een veilig programma kiezen omdat de mechanische toleranties verschillen van motor tot motor.

Om deze reden moeten we bij een chiptuning dit altijd individueel doen om zo de grens te vinden van de toleranties van de desbetreffende auto. Het is normaal dat de ene wagen niet dezelfde toleranties heeft als een gelijkaardige andere wagen en daarom is een individueel programma per wagen noodzakelijk. Alle bedrijven of tuners die hetzelfde programma proberen te verkopen, zijn enkel geïnteresseerd in de commerciële zijde van het beroep. Een slecht/onaangepast programma kan uw motor beschadigen!